Nieuwsbrief

Via nieuwsbrieven houden we onze leden, ouders en/of verzorgers, pensionners en de vrienden van Ruiterclub Bloemendaal op de hoogte van ons wel en wee. Maar natuurlijk mogen ook anderen deze nieuwsbrieven lezen!

 

Nieuwsbrief maart/april 2023

 

Beste leden, ouders/verzorgers en pensionners,

Hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief, met de wetenswaardigheden over de afgelopen maanden en natuurlijk een vooruitblik op de komende activiteiten.

Vrijwilligers stellen zich voor:

Deze keer Marchel Smeenk. Hij is 53 jaar oud en naast vrijwilliger werkzaam als installatiedeskundige energievoorziening bij VolkerRail en heeft 34 jaar een relatie met Marielle Roor (voorzitter).

Sinds zo’n vier jaar staan de twee paarden van Marielle gestald op de Ruiterclub. Zodoende kwam ik ook op het erf en ben ik als vrijwilliger een aantal klussen op gaan pakken. Momenteel ben ik eigenlijk wel iedere zaterdag aan het klussen met een aantal andere enthousiaste vrijwilligers, en ook doordeweeks kome er geregeld wel eens wat spoedklussen tussendoor, zoals een kapotte omheining of kapotte waterbak, of bijvoorbeeld wateroverlast vanwege vorst of een kapotte pomp. Wat het vrijwilligerswerk leuk maakt, is dat je het stukje bij beetje op ziet knappen en dat er een gezellige sfeer is onder elkaar. We proberen om het op de Ruiterclub steeds mooier en veiliger te maken en het werk makkelijk te laten worden. Zoals veilige omheiningen voor alle paarden en pony’s maar ook het opknappen van het terrein. Het is veel werk en wij kunnen nog steeds klussers gebruiken dus lijkt het u leuk om ook eens een zaterdag de handen uit de mouwen te steken dan bent u van harte welkom.

 

 

 

 

 

 

Afscheid Cindy

Op zaterdag 25 februari hebben we afscheid genomen van Cindy. De verrassingsborrel was druk bezocht, en Cindy is met volle armen naar huis gegaan!

 

 

 

 

Nieuwe paarden en pony’s

Inmiddels zullen jullie verschillende paarden en pony’s hebben zien komen en gaan op het erf. Niet ieder paard of pony is namelijk geschikt als lespaard. Een lespaard moet er tegen kunnen dat het door verschillende ruiters bereden wordt en dat de hulpen door iedereen net weer even anders of nog verkeerd gegeven worden. Wij denken nu toch een aantal nieuwe manegepony’s en een paard te hebben aangeschaft die hier wel geschikt voor zijn:

Bob is een vierjarig Tinkertje en komt rechtstreeks van de fokker. Bob heeft een stokmaat van +/- 140 cm hoog. Bob is nuchter en niet snel onder de indruk van drukte, en vind alle aandacht wel fijn. Vanwege zijn leeftijd zal hij de komende periode één lesje per dag ingedeeld worden. Dit zal rustig opgebouwd worden naar meer. Inmiddels heeft hij bijna al een eigen fanclub en heeft iedereen hem al in zijn hart gesloten.

 

 

 

 

Bob

Latina is een zevenjarige merrie met een schofthoogte van +/- 145 cm hoog. Latina is lekker voorwaarts maar schrikt of bokt niet en zal voorlopig met de iets meer gevorderde ruiters worden ingezet.  Wij verwachten dat ook zij een fijne lespony zal worden.

 

 

 

 

 

Latina

 

Levi is een veertienjarige ruin, maatje bergpony, en zal langzaam geïntroduceerd worden in de groep bij de bergpony’s. Levi komt van Stal Mistral en heeft daar al in de lessen gelopen. Omdat zij stopten met de lessen konden wij Levi overnemen. Levi is aan de hand en in de omgang wel een beetje een boefje en een clown, maar onder het zadel is hij braaf en zal hij nooit bokken. Ook kan Levi vrijheidsdressuur Daarbij kan hij wel eens een beetje overenthousiast worden, waardoor hij soms op eigen initiatief kunstjes wil uit voeren.

 

 

 

 

Levi

 

Per toeval liepen we tegen Kiaro aan en dacht iedereen dat we een Fries hadden gekocht. Maar Kiaro is een Murgese, een oud Italiaans barok paardenras waarvan er nog niet zoveel in Nederland zijn.

De Murgeses zijn van karakter nuchter, vrolijk en intelligent, en hebben over het algemeen een hele fijne galop. Kiaro is tien jaar en heeft een stokmaat van +/- 168 cm hoog. Hij is sinds een paar maanden in Nederland en pas vorige maand gecastreerd. Hij zal dus de komende maanden nog even niet in de kudde kunnen. De komende tijd gaan we kijken of hij ook geschikt zou kunnen zijn voor voltige.

 

Kiaro

 

Verder hopen wij dat op korte termijn ook Melody en Twix weer beschikbaar zijn voor de lessen. Melody zal weer opgebouwd gaan worden en heeft inmiddels weer een zadel wat aangepast is. Twix had de afgelopen jaren met tussenpozen onverklaarbare aanvallen gehad waarbij er diverse diagnoses werden gesteld en de dierenartsen het eigenlijk ook niet wisten. Daarom hebben wij een thermografisch onderzoek laten doen (hieronder twee afbeeldingen daarvan) en daar kwamen verschillende blokkades uit die de aanvallen konden verklaren. Inmiddels heeft Twix al een aantal behandelingen gehad van een osteopaat en zien we al duidelijke verbeteringen. Hij lijk beter in zijn vel te zitten en we hopen binnenkort groen licht te krijgen om Twix weer onder het zadel te gaan rijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hofstedendagen 2023 en clubkleding

Op 3 en 4 juni vinden op en rond de Bloemendaalseweg weer de Hofstedendagen plaats. De Ruiterclub doet hier traditiegetrouw aan mee. Er zijn dan bij ons allerlei leuke activiteiten zoals Speel je Spel, Pimp je Pony, Rassendefilé en “verkleed” Pas-de-Deux, waarbij jullie als leden je ook in kunnen schrijven. Hou het prikbord dus in de gaten.

Het weekend ervóór is schoonmaakweekend. We zoeken nog vrijwilligers die dan hun handen uit de mouwen willen steken. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Els, die regelmatig op het erf te vinden is.

Tijdens de Hofstedendagen kun je bij ons mooie clubkleding bestellen. We kregen veel vragen of wij de
kleding ook in andere kleuren konden leveren en hopen deze nieuwe kleuren al te kunnen leveren tijdens de Hofstedendagen.

 

 

 

 

 

Sponsorloop 2023

De sponsorloop van vorig jaar was een geweldig succes. We hebben van de opbrengst prachtige hindernismaterialen aangeschaft voor in de lessen.

Ook dit jaar gaan we weer een sponsorloop organiseren op maandag 29 mei a.s. (tweede pinksterdag), aanvang 13.30. Het doel is geld bij elkaar lopen voor alles wat nodig is voor voltige. Meer info en inschrijven volgt, hou het prikbord in de gang dus in de gaten. We hopen weer op een hoge opkomst!

 

 

 

Inspectie Stichting Veilige Paardensport

Zoals jullie weten beschikt de Ruiterclub over het certificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Op onze website lees je daar meer over. De stichting keurt de manege jaarlijks, maar voert ook tussentijds onaangekondigde inspecties uit. Onlangs vond zo’n inspectie bij ons plaats. Op een aanpassing aan de deuren van de binnenbak na (een aanpassing van het beschot, zodat dit gelijk loopt met de deur) voldoen we aan alle eisen! Die aanpassing gaan we natuurlijk snel uitvoeren.

 

 

Wat is dat eigenlijk, een vereniging?

Ruiterclub Bloemendaal is, zoals we wel vaker benoemen, een vereniging. We merken dat niet iedereen goed bekend is met dit fenomeen. Daarom hebben we een korte toelichting gemaakt, zodat jullie misschien een beter beeld hebben van het reilen en zeilen op de Bloemendaalseweg 26!

Even in het algemeen: omdat het handig is als bedrijven, organisaties en clubs zelfstandig in de maatschappij mee kunnen draaien, zijn er in de loop der tijd diverse rechtsvormen ontstaan waarin allerlei activiteiten worden ontplooid. Bijvoorbeeld de B.V. (besloten vennootschap) en de stichting, maar ook de vereniging. Maar wat is dat dan, een vereniging? Een vereniging is een rechtsvorm die bestaat voor en door haar leden en die is gericht op een bepaald doel.

De Ruiterclub is er dus voor en door ons allemaal, en ons doel is om paardrijden voor een zo breed mogelijke doelgroep mogelijk te maken. Het bestuur bestuurt de vereniging, maar de leden (via de algemene ledenvergadering) zijn het belangrijkste binnen de vereniging, die hebben het uiteindelijk voor het zeggen. Hoe de vereniging verder is georganiseerd verschilt per club. Dit wordt grotendeels bepaald door de leden en de wet, en vastgelegd in de statuten en reglementen, zoals het huishoudelijk reglement.

In de praktijk zijn de meeste sportclubs verenigingen, bijvoorbeeld de voetbalclub, de hockeyclub en de badmintonvereniging. Omdat alle kosten die de vereniging maakt – bijvoorbeeld voor de huur van gebouw en terrein, onderhoud, aanschaf en reparatie van materialen etc. – voornamelijk worden opgebracht door de leden (via de contributie), wordt het meeste werk binnen de clubs, inclusief het bestuurswerk, gedaan door vrijwilligers. Zo blijft sporten voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar. Dat geldt dus ook voor ons. Uitgezonderd de instructeurs (met het oog op de veiligheid en de eisen die de aansprakelijkheidsverzekering stelt, moeten die gediplomeerd zijn) en een deel van het werk op het terrein wordt al het werk op de Ruiterclub gedaan op vrijwillige basis. Naast drukke banen en gezinnen, dat mag gerust een prestatie worden genoemd!

We hopen jullie zo wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over hoe de Ruiterclub is georganiseerd.

 

Barnieuws

De inschrijflijsten voor de bardiensten tot eind van het jaar hangen al weer even aan het prikbord. Een groot aantal leden heeft reeds twee diensten gedraaid, of heeft zich ingeschreven voor een tweede dienst. Er zijn echter ook nog leden die geen gebruik hebben gemaakt van de afkoopregeling maar zich ook nog niet hebben ingeschreven. Wij verzoeken jullie om vóór 15 mei a.s. je in te schrijven. Anders gaan we er vanuit dat je wilt afkopen en wordt de afkoopsom geïncasseerd. Als het niet lukt om voor 15 mei in te schrijven op de lijst hoor ik dat graag. Je kunt dan een mail sturen naar barzakenruiterclub@gmail.com.

Er zijn leden die hebben gevraagd of je ook extra bardiensten mag draaien. Dit mag uiteraard. Dit helpt ons om uiteindelijk zoveel mogelijk dagen de bar open te houden. Geef wel even de leden die nog niet twee diensten hebben ingevuld de gelegenheid om zich voor 15 mei in te schrijven!

Alvast bedankt voor jullie inzet!

Patrick Gibbon

Barzaken

 

Social media

Er zijn leden die op het terrein en in de boerderij foto’s of filmpjes maken en die delen op hun social media. Dat is natuurlijk harstikke leuk en juichen we ook toe! Behalve als er dingen gedeeld worden waar we als vereniging niet zo blij mee zijn, zoals onvoorzichtig omgaan met materiaal of meubilair. Anderzijds zouden we het heel leuk vinden als wij jullie mooie, grappige of andere positieve foto’s en filmpjes die op ons terrein zijn gemaakt kunnen delen op onze eigen social media-kanalen. Daarom heeft het bestuur het volgende verzoek aan alle leden: als je filmpjes op ons terrein en in onze gebouwen maakt en die wilt delen, hou je dan aan de regels die gelden binnen de vereniging en de normale fatsoensregels. Bij twijfel kun je je filmpje voorleggen aan Els. Vind je het leuk als je foto’s en filmpjes op de social media-kanalen van de vereniging worden gedeeld, dan kun je die aan Marielle sturen.

 

Verslagje dressuurwedstrijd

Voor de dressuurwedstrijden werd weer massaal ingeschreven. We hebben er daarom maar twee dagen van gemaakt. Veel stress bij sommige kinderen die nog nooit mee hadden gedaan, maar er uiteindelijk achter kwamen dat het er bij ons heel gemoedelijk aan toe gaat en het dus allemaal wel mee valt. Uiteindelijk gaat het vooral om het plezier tijdens het rijden en niet alleen om de prestatie. Ook zijn niet alle pony’s of paarden altijd even gemakkelijk om een dressuurwedstrijd mee te rijden.

 

Komende activiteiten

Hierbij de agenda voor de komende periode (hou ook het prikbord in de gang in de gaten!):

17/19 mei        Puberkamp (Vol)

27/29 mei        Schoonmaakweekend voor de Hofstedendagen

29 mei             Sponsorloop

3/4 juni            Hofstedendagen (thema: “We gaan de bloemetjes buiten zetten!)

3 juni               Speel je Spel t/m 11 jaar (inschrijven op het prikbord)

                        Pimp je Pony (verzorgers)

4 juni              Pas-de-Deux verkleed vanaf f3 (inschrijven op het prikbord)

25 juni             Dressuurwedstrijd

2 juli                Dressuurwedstrijd

11/13 juli         Ponykamp t/m 12 jaar (nog 1 of 2 plekjes vrij).

 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Ruiterclub Bloemendaal

 

 

 

Hieronder vind je laatste 12 nieuwsbrieven van Ruiterclub Bloemendaal:

 

Nieuwsbrief januari-februari 2023

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief december 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief november 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief oktober 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief september 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief juni 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief mei-juni 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief maart 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief februari 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief januari 2022

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief december 2021 (2)

Download hier de nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief december 2021

Download hier de nieuwsbrief